Björn Ericsson – nummer 6 i Skivaryds Hall of fame

Nummer sex i raden av Skivaryds Hall of fame är en person som undervisat mängder av kommuninvånare och andra i framför allt idrott. 

Björn Ericsson på besök hos Skivaryd.

Inlagt onsdag 28 september 2022 på gamlaskillingaryd.nu – här 12 februari 2023

Björn Ericsson från bandymetropolen Västanfors i Västmanland kom 1968 som 25-åring till Vaggeryd. Då var han nyutexaminerad gymnastikdirektör och han har varit bygden trogen.
– Det stod lite lappar på skolan om lediga jobbo och ett var i Vaggeryd. Så jag åkte dit och såg mig omkring. Efter midsommar hade jag redan flyttat. 
Med sig i bagaget till GHI i Stockholm hade han haft universitetsstuder i matematik, sociologi och pedagogik, vilka han haft nytta av i jobbet. 


I ungdomsåren spelade han fotboll, bandy, handboll och orienterade bland annat. Idrottsintresset kom tidigt och när det startades handboll i Västanfors blev intresset ännu större.
 
Väl i Vaggeryd blev han gympalärare  på realskolan men även i några klasser vid Hjortsjöskolan. Björn hade hand om killarna och Majken Grenthe om tjejerna. 
 
För Björn blev det en utmaning att införa ”riktig idrott” i undervisningen. Lilla gymnastisksalen var för liten för många övningar men dessbättre hade det satts upp en barracudahall i väntan på sporthallen som stod klar 1972.  Björn hade tidigare blivit tränare Waggeryds IK men drog ganska direkt tillsammans med kollegan Stig-Agne Nöjd i Skillingaryd också igång skolidrottsföreningar i Skillingaryd och Vaggeryd. En del i satsningen var handboll och det blev en serie med 13 olika lag allt från Landsbro i öster till Burseryd i väster.
– Jag tror att det var från hösten 1969, säger Björn.
 
När väl sporthallen var redo att tas i bruk bildade Björn tillsammans med bland andra Kenneth Adolfsson, Stig-Agne Nöjd och Torbjörn Josephsson SVHK, Skillingaryd-Vaggeryds Handbollsklubb. Den bytte senare namn till HKV, Handbollsklubben Vaggeryd.
 
Björn hade med sig det stora handbollsintresset från Västanfors och han var aktiv spelare. Han blev även domare i såväl handboll som fotboll. I handboll var det på elitnivå och fotboll upp till division tre.
 
• Ledaruppdrag

Björns ledaregenskaper uppmärksammades snart på förbundsnivå och bland de uppdrag han haft och har märks följande:
 
1976–1986 Ordförande ungdomskommitten i Svenska HF
1986–1996 Ordförande i tävlingskommittén i Svenska HF
1992–2012 Svensk delegat för europeiska handbollförbundet
1998 -2019 Ordförande i Smålandshandbollen
2011–2014 Ordförande i domarkommittén för Svenska HF
2020–2022 Åter ordförande i domarkommittén

Björn har även varit med som en av de ansvariga för internationella mästerskap i Sverige: VM 93, EM 1992, VM 2011 och nu är han en av de tävlingsansvarig för VM 2023 och dess matcher i Jönköping.
 
Björn är van att organisera och det ger honom mycket:
– Jag fortsätter så länge jag orkar, inflikar han.
 
Så småningom bytte Björn bana i det civila. Han fortsatte i kommunen men blev skolchef i 15 år, 1992–2007.  Sedan blev han pensionär men idrottsledare på golvet på nytt.
 
I handbollsklubben har han haft en rad olika ledaruppdrag. Just nu är han kassör och sekreterare. Drivet har hela tiden varit att få ungdomar att inse värdet av att hålla på med idrott.
 
Närmast är fokus inriktat på handbolls-VM i Jönköping där en av grupperna avgörs. Det är  Kroatien, Egypten, Marocko och USA som spelar. Tiden är 13–17 januari 2023.
 
Sedan hoppas Björn att man ska kunna fira HK Vaggeryds 50 år, kanske hos Skivaryd till våren 2023.
 
Hos Skivaryd har han redan varit på studiebesök och återkommer den 12 november när det blir stor fest med utdelning av Skivaryds Hall of fame. Totalt elva personer uppmärksammas då.

Per Bunnstad

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *