Helen är idrottsprofilen 15

Skivaryds idrottsprofil nummer 15 är Helen A Johansson som därmed formellt blir Hall of fame, alltså en riktigt stort idrottsprofil.

Skivaryd uppmärksammar aktiva och ledare som betytt extra mycket. I januari utsågs postumt fotbollsspelaren Sven ”Gliet”Eliasson och i februari tidigare förbundskaptenen i innebandy, Mikael Hill.

Nu är turen kommen till en kvinna som är uppvuxen i Vaggeryd och som 1995 gjorde något som aldrig hänt tidigare: Helen A Johansson blev första kvinna att vinna klassiska travtävlingen Prix d´Amerique i Paris. Hon gjorde det med hästen Ina Scot – född 1989 – som blev en av världens främsta travhästar och Helen satt i sulkyn fram till många segrar.

Uppvuxen vid Munksjö

Helen är närmast uppvuxen på Munksjöområdet i Vaggeryd där pappan arbetade…
– Vi närmast bodde på kontoret, säger Helen glatt om de första åren.

I familjen fanns även två bröder. DanielJohansson bor söder om Stockholm och jobbare som lastbilsingenjör. Anders som tagit sig efternamnet Smedberg bor i Broddarp lite utanför Skillingaryd och har egen byggfirma.

Helen föddes den 10 oktober 1961 och precis som många unga tjejer blev det till en början lagsporter:
– Jag spelade fotboll med Sivan Börjesson som ledare och handboll där Björn Ericsson var ledare. Båda var karismatiska ledare berättar Helen.
Björn är fortfarande aktiv handbollsledare och var en av tolv som premiäråret för Hall of fame hyllades.

Lånade en häst som 13-åring

Idrotten var kul men 1974 hände något som kom att förändra framtiden radikalt.
– Vi hade flyttat till Taglarp utanför Vaggeryd och jag ville som 13-åring låna en häst på sommaren .Det fick jag också. Det visade sig vara en travhäst och jag behöll sedan hästen. Den var kanske ingen duktig travhäst men fölet efter henne blev duktig.

Helens intresse för travsporten hade tänts. Det här var långt före att Vaggeryd hade fått en travbana men det gick ändå att ägna sig på travsporten.
– Jag tog tävlingslicens när jag var kring 19 år men hade kanske inte det där stora intresset av att tävla. Jag gjorde det ändå men vid en tävling i Kalmar hände något som jag inte kunde tåla. 22 år gammal blev jag kallad för kärringjävul och det var fruktansvärt att höra det. Kvinnor var inte accepterade att tävla . De allra bästa kuskarna hade nog inget emot det utan det var mer de som inte var så bra och som såg kvinnliga kuskar som konkurrenter.

Helen tålde inte att någon skulle stampa på henne och det blev en tändande gnista. Hon tävlade mer och mer och snart kom framgångarna slag i slag. År 1985 vann hon sin första stora seger med hingsten Hallon Brunn i Belgien och 1990 blev hon körsvenschampion på hemmabanan Mantorp med 26 segrar.

Helen hade som 19-åring blivit lärling hos Kjell P. Dahlström, som var hästtränare på Mantorptravet. 1984 gifte de sig.

Världskändis

Prix d’Amérique på på Vincennesbanan i Paris körs sedan 1920 varje år den sista söndagen i januari över distansen 2 700 meter. Loppet anses vara världens största och mest prestigefyllda travlopp och marknadsförs inofficiellt som VM i trav.
– Ina var ändå lågt rankad.
– Ingen trodde på henne där. I Frankrike kunde de inte heller förstå svenskarna som hade en kvinna i sulkyn. De tänkte att hur korkade kunde de vara.

Helen blev inte svaret skyldig. Hon hade förberett sig minutiöst
– Ja, mitt mål var att inte göra något misstag alls i loppet, säger Helen.

Den 1974 13-åriga Vaggerydstjejen hade nog inte ens tänkt tanken att hon 21 år senare skulle vinna världens mest pretsigfyllda lopp och för alltid skriva in sig i världens travhistoria.

Det var alltså 1995 som bedriften genomfördes. Travkuskar är kända för att hålla på långt fram i åren men så blev det inte för Helen som slutade tävla redan året därpå.

Helen hade blivit mer än accepterad men efter segern fattades något:
– Jag hade haft sådant driv i kroppen men nu var motivationen borta. Jag hade ingen glöd längre.

Kom närmare Vaggeryd

Hon hade älskat att ha med hästar att göra men det blev kanske väl mycket till slut. Hon tävlade även under 1996 men året därpå flyttade hon efter sin skilsmässa till Borås. Ett ”nytt liv” startade och senare en ny make och så småningom en dotter.
– Jag hade pluggat ekonomi, data och engelska på högskola i Borås. Nu är jag sedan många år tillbaka redovisningsekonom på företaget Didriksons i Borås och har redovisningsansvar för två av dess bolag. Jag trivs oerhört bra.

Helen säger att hon är anpassningsbar och har funnit en tillvaro som är bra för henne. Samtidigt minns hon med glädje alla åren med travhästar och allt kring träning, tävling och annat. Men det är numera historia.

Prisutdelning lördag 20 maj

Den 20 maj hoppas vi ha Helen på plats hos Skivaryd när det är dags att dela ut Hall of fame nummer 15 till henne och även nummer 12, 13, 16 och 17 ska delas ut. Nummer 16 presenteras i april och nummer 17 i maj.

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *