Eva Eliasson – nummer 2 i Skivaryds Hall of fame

1958 chockade blott 20-åriga Eva Thorell från Vaggeryds SOK orienterings-Sverige genom att bli tvåa i damernas huvudklass vid SM-orientering. Det är snart 64 år senare en av de allra största idrottsliga bravaderna utförd av en Vaggerydsbo.


Inlagt onsdag 31 augusti 2022 på gamla.skillingaryd.nu/skivaryd. Inlagt här 28 januari 2023


Eva förlängde den formidabla meritlistan de följande åren. 1960 vann hon den prestigefyllda Skogsflickmatchen och 1961 förde hon sitt VSOK till ledning i SM-budkavlen och kunde vid dagens slut räkna in ännu ett SM-silver.

Eva gifte sig 1962 med fotbollsstjärnan Sven Eliasson men raden av
framgångar fortsatte. Vid elitkarriärens slut kunde hon räkna in ett DM-guld individuellt i D 21, åtta DM-tecken i budkavleorientering, det sista 1969, och fem DM-guld i lag.

Eva använde inte vintern till vila. Det blev till sist fem individuella DM-guld på skidor i damernas huvudklass, varav fyra på tio kilometer, samt lika många DM-tecken i lag. Så hennes prisskåp är synnerligen välfyllt.

Som sig bör blev Eva Eliasson den första kvinna från Vaggeryd som deltog i Vasaloppet. Året var 1982. Tilläggas kan att hon fortfarande är i högsta grad aktiv som föreningsledare.

Eva Eliasson tilldelas som nummer 2 Skivaryds Hall of fame. Prisutdelning sker preliminärt hos Skivaryd den 12 november 2022

Kåre Boberg

Eva Eliasson. Foto: Per Bunnstad
Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *