Ahtisaari på sorgefrimärke

Finska postverket Posti hedrar president Martti Ahtisaaris minne genom att ge ut ett sorgemärke den 15 december 2023.

Det svartvita frimärket har en bild av Ahtisaari och texten ”In Memoriam Martti Ahtisaari 1937–2023”. Utöver frimärket ges ut ett förstadagskuvert och en förstadagsstämpel. På kuvertet står det ”Fred är en fråga om vilja.”

Sorgemärket har designats av Timo Berry. Fotografiet som används på frimärket togs av Tuukka Koski. Frimärksarket har tio inrikes fixvärdemärken.

– President Ahtisaari var en internationellt framstående person som är känd och särskilt uppskattad för sitt fredsarbete. Ahtisaaris frimärke har designats som ett värdigt porträtt utan understrykningar. Den statliga rollen syns i förstadagsstämpeln där bildmotivet är Finlands vapen. I förstadagskuvertet lyfte jag fram hans kanske viktigaste tanke, som han framförde i sitt Nobeltal: ”Fred är en fråga om vilja”, säger Timo Berry, som har designat frimärket.

President Martti Ahtisaari avled den 16 oktober i Helsingfors, 86 år gammal. Han föddes den 23 juni 1937 i Viborg. Ahtisaari var president i republiken Finland åren 1994–2000. Ahtisaari fick Nobels fredspris 2008.

I Finland publicerades ett sorgemärke föregående gång år 2017 till president Mauno Koivistos minne. Sorgemärken har även getts ut till minne av löparen Paavo Nurmi, tonsättaren Jean Sibelius samt presidenterna Urho Kekkonen, P.E. Svinhufvud och Kyösti Kallio.

Posti hedrar också Martti Ahtisaaris minne genom att ge en donation till CMI:s fredsfond.

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *