Dan Forsberg – Hall of fame nummer 1

För en månad sedan blev den forne speedwaystjärnan Dan Forsberg först att ta plats i Skivaryds Hall of Fame.

Per Bunnstad och Kåre Boberg flankerar Dan Forsberg vid prisutdelningen på Waggerydsdagen den 27 augusti 2022. Foto: Martina Ojala

Skivaryds Hall of Fame är ett försök att hedra våra främsta idrottskvinnor, idrottsmän och idrottsledare och samtidigt skapa en plattform som kan verka som inspirationskälla för det uppväxande släktet.

Det var en lycklig slump att just Dan Forsberg blev först att väljas in Hall of Fame, vilket skedde den 27 augusti 2022. Han var den första verkliga idrottsstjärnan från nuvarande Vaggeryds kommun som uppmärksammades utanför kommungränsen. När ”Gliet” Eliasson steg in i rampljuset som ”Pressens son” 1953 hade Dan Forsberg redan blivit känd som den förste icke-engelsman som nådde VM-finalen i speedway på Wembley. Dessutom rankades han Sverigeetta 1952.

Intresset för motorsporten var enormt vid den här tiden, på ett sätt som idag är svårt att föreställa sig. Tävlingarna drog väldiga publikmassor, som över 50 000 åskådare vid lag-VM i motocross i Skillingaryd 1950. Där grundlades det stora folkliga intresset, i främst många bruksorter, för speedway. Ungdomsstjärnan Dan Forsberg blev en av de allra första storstjärnorna och folkhjältarna. En förklaring var säkert farten, en annan modet hos förarna. Det var sannerligen ingen riskfri sysselsättning att köra speedway med den stenhårda sargen a la ishockey som banbegränsning. Det finns flera bevis på den saken boken.

När karriären avslutades 1958 kunde Dan räkna in SM-guld i lag 1953 och 1954 (för Vargarna) och 1957 (för Dackarna), SM-guld i parspeedway 1955 tillsammans med Stig Pramberg för Filbyterna och en 15:e plats i VM-finalen på Wembley 1957.

Dan Forsbergs berättar i sin bok om uppväxten i Vaggeryd och vägen till genombrottet som speedwaystjärna. Han blev inte direkt curlad av den mäktige Arne ”Vargfar” Bergström när han kom till Norrköping som tonårsstjärna för att tävla för Vargarna utan tvangs i stort sett klara sig själv. En hård skola.

För er alla som inte älskar speedway kan vi konstatera med Norrköpings Tidningar att boken innehåller ”Så mycket mera än bara speedway”, bland annat en drömresa till Australien i mitten på 50-talet och affärsförbindelser med Sovjet och världens första kvinnliga austronaut , Valentina Teresjkova.

Text: Kåre Boberg

Denna artikel är ett utdrag av en artikel på Skillingaryd.nu (länk)

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *