Hill blir Hall of fame nummer 14

Februari månads idrottsprofil till Hall of fame hos Skivaryd blir en tidigare förbundskapen.


Mikael Hill i rollen som förbundskapten. Pressbild från Svenska Innebandyförbundet.

Det handlar om Mikael Hill som under 2017–2020 var förbundskapten för det svenska innebandylandslaget. Han blir nu Skivaryds Hall of fame nummer 14. Efter de tolv som utsågs under 2022 gick utmärkelsen för januari 2023 postumt till Sven ”Gliet” Eliasson.
– Oj. Vad glad jag blev säger Mikael – som har rötterna i Vaggeryds kommun – om att ha blivit utsedd till en idrottsprofil i kommunen.

Mikael är uppvuxen i Hok och kom med i Skillingaryds Innebandyklubb nästan direkt efter dess start. Han spelade innebandy för Värnamo – det var under gymnasietiden där – och sedan för Skillingaryd.
Han utbildade sig till fritidsledare i Vimmerby.

Mikael Hills liv kan närmast sägas ha varit innebandy och är så än i dag. Mikael fyllde 50 förra året och har många år kvar inom innebandyn, en sport som han och hela familjen varit eller är involverad i. Hustrun Maria har spelat i nästa högsta serien och dottern Amanda, 28 har fem SM-silver och ett SM-guld med Mora samt VM-guld för Sverige. Maria jobbar som idrottskonsulent på RF SISU Småland så det blir mycket idrott i familjen.
Amanda bor numera i Varberg och slutade spela för något år sedan. Hon fick en blodpropp 2014 men kom tillbaka och spelade fram till 2021. Mikael och Maria är bosatta i Jönköping.
För Amanda är innebandykarriären helt över som det verkar och även om saker och ting kan förändras så har vi nog sett henne spela sin sista match.
– Däremot så är det kanske inte omöjligt att få se henne i en ledarroll längre fram, säger Mikael.

• Kval till superligan

Mikael är numera anställd av Fagerhult Habo IB som spelar med sitt herrlag i allsvenskan, landets näst högsta serie. Här är man inblandad i toppstriden och det ser ut att kunna bli kvalspel till superligan. Länet har för övrigt hög standard i innebandy. Jönköping och Mullsjö spelar i superligan och Fagerhult Habo i den nästa högsta serien.

Att Mikael skulle bli förbundskapten var inget han direkt tänkt på innan har fick erbjudandet.
– Jag blev 2016 engagerad i ett nystartat talangprojekt inom förbundet som heter Guldsteget och fick dessutom ta hand om studentlandslaget under student-VM i Portugal. Under hösten 2016 kom frågan om att ta över uppdraget som förbundskapten för herrlandslaget, berättar Mikael.

• Blev årets tränare

Han hade blivit ett minst sagt känt namn i svensk innebandy långt före dess och hade 2014 utsetts som årets tränare i Sverige efter att hans Mullsjö varit nära att slå ut Storvreta ur slutspelet i superligan.

Mikael Hill har varit elittränare i drygt 25 år. Det började med Vimmerby 1995 och fortsatte med Jönköpings herrar, Östras herrar, Fagerhults herrar och Lockeruds damer.
2012 blev det Mullsjö och efter landslaget är det Jönköpingsbygden igen. Dessutom driver han sedan en tid tillbaka en egen firma, Skills FLRBL, som tillhandahåller konsulttjänster för tränare och spelare inom innebandyn. Han har ett fyraårskontrakt med Fagerhult Habo och har hunnit halvvägs nu.

• Åter i Skillingaryd i maj

Återstår att se om han någon gång vänder tillbaka till innebandyn i Skillingaryds IK. Han har i alla fall än i dag kontakt med en del inom den klubben och noterar att SIK har en fin ungdomsverksamhet.

I vilket fall som helst så finns han den 20 maj bara ett par hundra meter från Skillingaryds Arena där SIK spelar. Hall of fame nummer 13–17 för januari-maj delas ut denna dag vid en stor prisfest hos Skivaryd som är nästan granne med Skillingaryds Arena.

Mikael Hill när det begav sig som förbundskapten. Pressbild från Svenska Innebandyförbundet.
Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *