Vasaloppet firar 100:e loppet med en sista minnespoststämpel

Den 3 mars 2024 är det dags för det 100:e Vasaloppet. För att hylla detta jubileum har Ovansiljans Filatelistförening tillsammans med Vasaloppets Samlarklubb och Postnord tagit fram en särskild minnespoststämpel som kommer att användas under Vasaloppets vintervecka 2024. Det blir den 88:e och sista minnespoststämpeln i raden sedan 1937, vilket gör den till ett världsrekord i sitt slag.

Minnespoststämpeln 2024 visar målet i Mora, där den första segraren Ernst Alm korsade linjen år 1922. Den som vill få sin försändelse – brev eller vykort – stämplad med minnespoststämpeln kan posta den i en speciell postlåda som finns i Vasaloppsmässan vid Tingshusparken i Mora under vinterveckan. Varje år stämplas runt 500 försändelser.

Det var 2012 som Ovansiljans Filatelistförening tog över arbetet med den årliga minnespoststämpeln för Vasaloppet. Detta sedan Postnord meddelat att man fortsättningsvis inte skulle ta fram en särskild förstadagsstämpel för evenemanget. Tanken var att hålla på fram till det 100:e loppet och nu har man alltså nått mål.

– Vi är glada att ha kunnat ta stämpeln i mål till det 100:e loppet. Det har varit vårt mål och nu kan vi inte, med ålderns rätt, utlova någon fortsättning. Såvitt vi kunnat utröna innebär det slutet på en obruten serie minnespoststämplar sedan 1937, ett världsrekord i sig, säger Bengt Jernhall i Ovansiljans Filatelistförening som på ideell basis arbetat med minnespoststämpeln sedan 2012.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda denna unika och sista minnespoststämpel till alla som vill skicka en hälsning från Vasaloppet. Det är ett fint sätt att uppmärksamma det historiska jubileet och sprida Vasaloppets anda, säger Mats Rylander som är projektledare på Vasaloppet.

– Postnord har haft ett långt och gott samarbete med Vasaloppet. Vi är glada över att ha bidragit till att bevara och berätta om Vasaloppets historia genom våra minnespoststämplar. De har varit populära bland samlare och skidälskare. Vi hoppas nu att det finns en annan organisation som vill ta över stafettpinnen så att traditionen lever vidare. Vi tackar Ovansiljans Filatelistförening för ett fint samarbete, säger Kristina Olofsdotter, chef för Postnord Frimärken.

Förr bjöd Postnord på en minnespoststämpel men i dag kostar en sådan för ett evenemang 2 500 kronor plus moms. Det är ytterst få föreningar eller andra som med anledning av detta beställer dessa stämplar.

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *