Michael Svensson – nummer 7 i Skivaryds Hall of fame

Skillingaryds IS har så här långt haft ett enda fotbollsproffs och det är Michael ”Micke” Svensson, på hemmaplan ofta kallad Pillo. När SIS firade 100 år med en familjedag fanns han naturligtvis på plats på Movalla för att skänka en tröja från sin tid som proffs engelska Southampton.

Michael Svensson vid SIS 100-årsjubileum 3 september 2022. Foto: Per Bunnstad

Inlagt onsdag 5 oktober 2022 på gamla.skillingaryd.nu/skivaryd. Inlagt här 30 januari 2023

För ett år sedan intervjuade vi Micke till en artikel i SIS almanacka 2022. Då hade precis fotbollstvåan avslutats och Mickes nuvarande klubb Vinberg hamnade på nedflyttningsplats.
– Segt men det finns en ljus framtid ändå, sa Micke.
I år blev Vinberg ett topplag i trean, till slut trea och var alltså nära en kvalplats uppåt. Laholm vann denna serie med Halmia som tvåa.

Micke är heltidsanställd i klubben som finns utanför Halmstad. Han tränar A-laget och har även en rad andra arbetsuppgifter. Klubben har många lovande spelare och Micke tror att man ska lyckas bra framöver.

Micke är född 1975 och höll på med en rad idrotter som badminton, skidåkning och fotboll. Han minns ledare som exempelvis Bernt Hansson, Erland Claesson, Christer Ullemark och Roger Wilsson. Ishockey blev det inte:
– Morfar ville att jag skulle börja träna men jag sprang ut med skridskorna så det blev inget för mig, säger Micke.

Debuten i A-laget i fotboll kom som 15-åring med Ralf ”Ralle” Brännström från Vaggeryd som tränare.

Så småningom fick IFK Värnamo upp ögonen för Micke som faktiskt inte var någon jättestor lysande stjärna. Från IFK såg man ändå hans stora kvaliteter. Det blev några fina år i Värnamo och sedan spel i allsvenska Halmstad med bland annat SM-guld. 2001 fick han vid fotbollsgalan ta emot priset Sveriges bäste fotbollsback.

Det hann bli 25 landskamper men skador stoppade så småningom karriären.
Micke hann ändå med några fina år som proffs i franska ligan och i engelska ligaklubben Southampton.
Southamptons manager Gordon Strachan gav sina scouter i uppdrag att söka en ny mittback och det var Skillingarydssonen blickarna föll på.
.
– Man är ju uppväxt med Premier League så det kändes mycket bra när jag fick höra på att de var intresserade av mig. Jag reste över, träffade dem och allt kändes rätt, noterar Micke.
Mest minnesvärt var nog FA-cupfinalen mot Arsenal det första året i Southampton.

Efter skadefylld år återvände familjen julen 2009 till Sverige och närmare bestämt till Halmstad. Här blev han assisterande tränare och lyckades faktiskt komma tillbaka som spelare. Sedan blev han tränare för Halmstad BK 19-årslag och har nu i flera år varit anställd av Vinbergs IF. Där är han nu klubbchef och tränare,

Skillingarydsbygden ligger honom fortfarande varmt om hjärtat då föräldrarna bor här plus att han har en del vänner från ungdomsåren som han fortfarande träffar då och då.

Han har lovat att komma till utdelningen av Skivaryds Hall of fame och han har förberett dagen med att ta med sig fotbollsskor, tröjor och lite annat som han donerar till idrottsmuseet.

Micke tillsammans med ungdomar i SIS år 2001. Foto: Per Bunnstad

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *